wtorek, 29 grudnia 2015

Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką


 
 Przepis autorski (mój).
Pyszne połączenie sera, gruszek i chrupiącego, kokosowego wierzchu.
Ponadto sernik jest kremowy i bardzo delikatny.
 
(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
Wierzch kokosowy:
100g wiórek kokosowych
50g masła
50g cukru pudru
Ciasto na spód:
3/4-1 szklanka mąki
60g margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
3 jajka
500g serka homogenizowanego naturalnego/waniliowego
3/4 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy/waniliowy
2 łyżeczki cukru waniliowego (jeśli serek jest naturalny)
Dodatkowo:
 4 średnie gruszki
4 łyżek soku z cytryny
 
 Przygotować ciasto na wierzch kokosowy.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na około 15 minut.
Gruszki obrać i oczyszczone pokroić w kostkę.
Przygotować ciasto na spód.
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać jajko a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie wyrobić i wyłożyć na blachę.
Podpiec w piekarniku około 5 minut (w 180 stopniach) a następnie ułożyć na nim gruszki wymieszane z sokiem cytrynowym.
W międzyczasie przygotować masę serową.
Żółtka utrzeć z cukrem (na puszystą masę), dodać serek, proszek budyniowy, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać.
Delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
Całość przełożyć na spód.
Na wierzch zetrzeć (na grubych oczkach tarki) schłodzone ciasto kokosowe.
Przykryć folią aluminiową (aby wiórki się nie przypaliły).
Piec 60 minut w 190 stopniach.
(Pod koniec pieczenia można odkryć.)