wtorek, 29 grudnia 2015

Sałatka warstwowa ze śledziem i żółtym serem







 
Pyszna sałatka, która nie tylko ładnie wygląda, ale również świetnie smakuje - także w wersji wymieszanej.
Jest szybka, prosta i idealnie nadaje się na każdą okazję.
 
(Duża miska)
 450g filetów śledziowych (użyłam w oleju, ale mogą być solone/marynowane)
2 jajka
1 jabłko (duże)
1 czerwona cebula (duża)
1 por (średni; biała część)
4 ogórki konserwowe
100g żółtego sera
Sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
sól, pieprz
Dodatkowo:
sok z cytryny
1 łyżka oleju (w przypadku śledzi solonych/marynowanych)

Filety śledziowe pokroić w kostkę.
(Używając solonych - uprzednio je wymoczyć i po pokrojeniu skropić olejem.)
Jajka (ugotowane na tardo), jabłko i ogórki również pokroić w kostkę.
(Jabłko dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.)
Cebulę drobno posiekać, pora pokroić w krążki, a ser zetrzeć na tarce od drobnych oczkach.
Przygotować sos.
Majonez połączyć ze śmietaną, doprawić solą z pieprzem i dokładnie wymieszać.
W głębokiej misce/półmisku (najlepiej, aby naczynie było przezroczyste) na dnie ułożyć śledzie i następnie warstwowo: cebulę, jabłko, jajka, pora i ogórki.
Całość zalać sosem.
Wierzch sałatki obficie posypać żółtym serem.
Sałatkę przed podaniem schłodzić (min. 1-2 godziny) w lodówce.