czwartek, 10 grudnia 2015

Sałatka paprykowo-serowa z winogronem






 
Przepis autorski (mój).
Pyszna, chrupiąca i prosta sałatka, która znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.
Najlepiej smakuje drugiego dnia, ale zazwyczaj już po pierwszym mało jej zostaje.
Idealnie pasuje do świeżego pieczywa, jako dodatek do mięsa lub samoistna przekąska.
Osobiście uwielbiam połączenie warzyw z owocami i żółtym serem.

1 papryka czerwona (średnia)
1 papryka żółta (średnia)
100g zielonego winogronu (najlepiej bezpestkowego)
70g żółtego sera
10-12 cm białej części pora
Dodatkowo:
2 łyżki majonezu (można połączyć z jogurtem naturalnym)
sól, pieprz (zamieniam na czarnuszkę)
Opcjonalnie:
szczypiorek
świeża natka pietruszki

Obie papryki i ser pokroić w drobną kostkę.
Winogron (bez pestek) pokroić na 4 części a pora w półplasterki.
 Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.
(Dodałam również posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.) 
Sałatkę schłodzić w lodówce, aby całość "się przegryzła".