niedziela, 20 grudnia 2015

Roladki z mięsa mielonego




Przepis autorski (mój).
Smaczna i urozmaicona propozycja na obiad z mięsa mielonego.
Jeśli znudziły się Wam tradycyjne mielone - to ten przepis jest właśnie dla Was!

(4 spore sztuki)
400g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
przyprawy do smaku
Farsz:
50-60g żółtego sera
1-2 garście zielonej fasolki szparagowej
Dodatkowo:
olej do smażenia 
 
Mięso, jajko i bułkę tartą dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Masę podzielić na 4 części.
Z każdej uformować prostokąt.
(Najlepiej robić to na kawałku folii, dzięki czemu zwijanie roladek będzie sprawniejsze.)
Każdy kawałek równomiernie posypać startym serem i uprzednio ugotowaną (w osolonej wodzie) fasolką.
Mięso delikatnie pozwijać w roladki i wstawić na 5-10 minut do lodówki.
Po tym czasie roladki wygładzić za pomocą zwilżonych dłoni.
Smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym).
Podawałam z ryżem i sosem serowo-czosnkowym.