piątek, 25 grudnia 2015

Pomarańczowe ciasteczka digestive







Zainspirowałam się z przepisem z blogu: Domowe-Wypieki.pl.
Przerobiłam go na ciasteczka w wersji pomarańczowej. 
Digestive to takie pełnoziarniste herbatniki.
Wyszły przepyszne i o wiele smaczniejsze od tych ze sklepu.
(I w sklepie nie znajdziemy pomarańczowych.) 
Upieczenie ich nie wymaga żadnych umiejętności oraz nie zajmuje wiele czasu.

(20 sztuk)
100g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła)
100g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
50g cukru
100g masła/margaryny (użyłam margaryny waniliowej)
2 łyżki soku z pomarańczy (świeżego)
1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli

 Płatki owsiane zmielić (nie na proszek) za pomocą malaksera.
(Dobrze jak są wyczuwalne małe kawałki.)
Mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. 
Dodać masło/margarynę i wszystko razem zagnieść.
Na końcu dodać skórkę i sok z pomarańczy.
(Ciasto powinno być jednolite i lekko wilgotne.)
Całość schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec (w nagrzanym piekarniku) około 15 minut w temperaturze 180°C. 
 (Ciasteczka powinny być zarumienione.)
Upieczone ciastka można posypać cukrem pudrem, posmarować czekoladą lub zostawić bez żadnych dodatków.
Mogą być przechowywane (w zamkniętym pojemniku) przez 2-3 dni.