piątek, 25 grudnia 2015

Patelnia warzyw z boczkiem i salami


 
Przepis autorski (mój).
Pyszna i kolorowa propozycja na urozmaicony obiad czy też inny posiłek. 
Mały "bałagan" na talerzu, który znika w ekspresowym tempie.
 
4 ziemniaki
2 garście zielonej fasolki szparagowej
1 puszka kukurydzy
1/2 cukinii (małej)
1/2 czerwonej papryki
4 plastry boczku (pieczonego lub wędzonego)
kawałek szerokiego salami (o grubości około 1 cm)
Dodatkowo:
olej
zioła prowansalskie
przyprawa do ziemniaków
sól, pieprz
 
Obrane ziemniaki pokroić w szóstki (lub ósemki) i ugotować na półtwardo (w lekko osolonej wodzie).
Tak samo postąpić z fasolką szparagową.
Paprykę i cukinię pokroić w kostkę.
Na patelni podsmażyć kawałki boczku i salami.
Warzywa skropić oliwą i dodać do mięsa.
Doprawić do smaku.
Smażyć pod przykryciem do miękkości wszystkich składników.
Pod koniec dodać kukurydzę z puszki i w razie potrzeby dosypać przypraw.