poniedziałek, 7 grudnia 2015

Parówki w puchatym cieście z mozzarellą






Przepis autorski (mój).
Szybka i smaczna propozycja na wykorzystanie parówek.
W moim domu - tak przygotowane - znikają w ekspresowym tempie!
 
6-7 parówek
Ciasto:
1 jajko
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżki octu spirytusowego
1/3 łyżeczki ostrej papryki
sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)
Dodatkowo:
6-7 plastrów sera mozzarella (nie z zalewy)
mąka do obtaczania
olej do smażenia
Opcjonalnie:
dowolne przyprawy do doprawienia ciasta (*)
ulubiony sos (polecam z firmy Folwark)
 
Jajko zmiksować z mlekiem i mąką.
Dodać sól i przyprawy.
W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem.
Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać.
(Ciasto powinno być dosyć gęste i nie powinno mocno spływać z kiełbasek.)
Parówki (dla wygody smażenia można przekroić na pół) owinąć plasterkiem sera, dokładnie obtoczyć w mące i zanurzać w cieście.
Smażyć w głębokim oleju (z obu stron) na złoty kolor.
Osuszyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
 
(*) Do ciasta dodałam szczyptę majeranku i przyprawę gosposi z firmy Rafex