poniedziałek, 28 grudnia 2015

Panierowane kulki z białego sera



Przepis autorski (mój).
Rewelacyjnie smakują na ciepło (rozpływają się w ustach), jak również po ostygnięciu.
Idealne połączenie delikatnego sera i chrupiącej panierki.
Można z nich robić szaszłyki, jeść z sosem czy bez żadnych dodatków.
 
(Około 16 sztuk)
200g białego sera
20g żółtego sera
5 łyżek posiekanego szczypiorku
2 łyżki prażonej cebulki
  sól, mielona czarnuszka (zamiast pieprzu)
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
olej

Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach - a twaróg podusić (np. widelcem).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Z masy formować kulki (odrobinę mniejsze od wielkości orzecha włoskiego).
Każdą z nich obtaczać w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.