niedziela, 6 grudnia 2015

Kwadratowe mini pączki





 
Inspiracja z blogu: Ala piecze i gotuje. 
Pączki są bardzo łatwe w przygotowaniu i zapewniam, że każdy sobie z nimi poradzi.
Smakują rewelacyjnie - szczególnie jeszcze ciepłe, a ich kształt i wygląd to zawsze jakaś odmiana dla tradycyjnych pączusiów.
 
350g mąki pszennej
80g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
20g świeżych drożdży
180 ml mleka
50g smalcu
1 jajko (małe)
1 szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej/pomarańczowej
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania lub lukier
 Lukier:
200g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Smalec rozpuścić w połowie ciepłego mleka.
Do reszty wkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki, cukru, wymieszać i odstawić, aby powstał zaczyn.
Do przesianej mąki (w dużej misce) dodać sól, cukier, cukier waniliowy skórkę cytryny/pomarańczy i jajko.
Na samym końcu wlać mleko ze smalcem i zaczyn.
Całość zmiksować na jednolitą masę.
(Jeśli ciasto będzie mocno się kleić - dosypać mąki.)
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie przełożyć je na stolnicę (oprószoną mąką), lekko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 cm.
Ciasto pokroić na paski 1,5-2 cm a następnie w kwadraty.
W garnku (głębokiej patelni lub frytkownicy) rozgrzać olej (do około 170 stopni).
(Pilnować, aby temperatura była stała.)
Pączki smażyć z obu stron na słoty kolor.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem (składniki na lukier dokładnie rozmieszać).