poniedziałek, 14 grudnia 2015

Krupnik z pęczakiem



 http://digotuje.blogspot.com

 Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą. 
Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone. 
Można ją jeść także z kawałkami mięsa.  
(Wikipedia)
 
mięso drobiowe/wieprzowe na wywar
ok 3/4 szklanki pęczaku
4-5 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
6 cm pora
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
natka pietruszki
sól, pieprz
Opcjonalnie:
kilka grzybów suszonych
śmietana
1 łyżka masła

Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
(Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby)
Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę.
Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy.
Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny.
(Ostrożnie, bo zielenina za bardzo zmieni jej smak.)
Doprawić do smaku.
(Zupę można zabielić śmietaną lub dodać do niej odrobinę masła.)

Do zupy dodałam mięso, z którego gotował się wywar.