środa, 30 grudnia 2015

Kruche paluszki ziemniaczane z kminkiem



 
Super przekąska, która niesamowicie wciąga.
  Świetnie smakują same, z różnymi dipami czy nawet barszczem.
Jeśli nie lubicie kminku - doprawcie je na swój smak.
Dla mnie ta wersja smakuje najlepiej!
 
150g gotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
150g smalcu
1 jajko
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kminku
1/3-1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko lub białko

 
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę/maszynkę (gorące podusiłam tłuczkiem do ziemniaków) i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dodać sól, smalec, jajko, kminek oraz ziemniaki.
Wszystkie razem posiekać (nożem) do momentu połączenia się składników.
Ciasto zagnieść, uformować kulę, szczelnie owinąć w folię aluminiową (lub spożywczą) i schować do lodówki na około 2-3 godziny.
Po tym czasie z ciasta formować paluszki (czym cieńsze tym lepiej).
Paluszki ułożyć na blasze do pieczenie, posmarować rozmieszanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
(Dodatkowo na paluszkach porobiłam nacięcia i lekko posoliłam.)
Piec 12-17 minut (w zależności od grubości) w 200 stopniach (najlepiej z termoobiegiem) na złoty kolor.