poniedziałek, 14 grudnia 2015

Kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami (Cranberry Noel)


 
 Inspiracja z blogu: Bea w kuchni.
 Ciasteczka te - piecze się zazwyczaj w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale ja robię to niezależnie od pory roku. 
Są takie kruche, maślane, delikatne i idealnie komponują się z bakaliami.
Ciasteczka są banalnie łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nimi poradzi.

(około 40 sztuk)
175g masła
75g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka mleka
250g mąki pszennej
30g posiekanych pistacji solonych
40g suszonej żurawiny
Opcjonalnie:
1 białko
50g drobno posiekanych pistacji do obtoczenia

  
Masło utrzeć na puch i dokładnie połączyć z cukrem pudrem oraz mlekiem.
Wsypać posiekane pistacje, pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę - a na końcu mąkę.
Całość dokładnie wymieszać.
Z ciasta uformować wałek o średnicy około 4 cm, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na 20-30 minut.
(Przed zawinięciem można posmarować białkiem i obtoczyć w pistacjach.)
Po tym czasie ciasto pokroić na plasterki (o grubości około 5-7 mm).
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 10-12 minut w 200 stopniach.

 

 
Dobrze wypieczone święta