sobota, 5 grudnia 2015

Kruche ciasteczka kukurydziane





Przepis ze strony: malacukierenka.pl, uprzednio z książki: "Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” (Reader’s Digest).
Ciasteczka smakują rewelacyjnie - a ich smak można wzbogacić poprzez dodanie np. cukru waniliowego, aromatu, czekolady, bakali itp. składników.

(około 30 sztuk)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
100g miękkiego masła
2 jajka
2/3 szklanki cukru
Dodatkowo (opcjonalnie):
cukier do obtaczania


 Obydwie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia oraz solą.
Następnie wymieszać (najlepiej dłonią) z masłem.
Dodać jajka, cukier i dokładnie wyrobić.
Z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego).
Ciasteczka można obtoczyć w cukrze.
Całość ułożyć (zachowując około 3 cm odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15-20 minut w 180 stopniach.
(Autorka piekła 12 minut w 160 stopniach, z termoobiegiem.)