poniedziałek, 21 grudnia 2015

Kotlety z pieczarek (smażonych)

 
 
Przepis autorski (mój).
 Kotlety smakują rewelacyjnie - są soczyste i aromatyczne.
Idealnie nadają się do świeżej bułki lub podane do obiadu z ulubionym sosem.

(około 5 kotletów)
200g pieczarek
1 cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
szczypiorek (opcjonalnie)
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

  
Cebulę drobno posiekać i razem z pieczarkami (pokrojonymi w kostkę) przesmażyć na odrobinie oleju.
(Płyn powinien odparować.)
Delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Przełożyć do miski, wbić jajko, dodać szczypiorek, natkę pietruszki i bułkę tartą.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku.
Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rumiano z obu stron.

Bułkę tartą można wymieszać z sezamem a do farszu dodać starty ser.