czwartek, 24 grudnia 2015

Karp w galarecie



 
 Karp w galarecie to tradycyjna potrawa świąteczna, choć nie w każdym domu można ją jeszcze zastać.
Co prawda - ja też nie przepadam za tą rybką, ale ze względu na innych - wspólnie z mamą razem ją przygotowujemy.
Poniższy przepis jest prosty i tradycyjny.

   Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.

1 cały karp
Wywar:
1 marchewka 
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
przyprawa warzywna (do smaku)
cukier (odrobina, do smaku)
sól, pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
3 łyżeczki żelatyny
Opcjonalnie do dekoracji:
zielony groszek
natka pietruszki (posiekana)
cytryna

Obrane warzywa (w całości) ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw.
Oczyszczonego karpia (łuski oskrobać pod zimną, bieżącą wodą) pokroić w dzwonki.
Kawałki ryby (po kilka, partiami) gotować (10-15 minut) w wywarze (z warzywami) i od razu układać na półmisku.
Gorący wywar odcedzić (powinno zostać około 600 ml), ewentualnie doprawić i rozpuścić w nim żelatynę.
Karpia udekorować warzywami (z wywaru) i zalać lekko ściętą galaretką.
Całość odstawić do lodówki (do całkowitego stężenia galaretki).
Przed podaniem ozdobić zielonym groszkiem, natką pietruszki i cząstkami cytryny.