środa, 16 grudnia 2015

Jabłka pod cynamonową kruszonką z orzechami włoskimi






  Zainspirowałam się przepisem z książki Anny Starmach: "Pyszne na słodko".
Troszkę go "ulepszyłam".
Deser lub jak kto woli - ciasto smakuje przepysznie.
Aromat cynamonu i orzechy sprawiają, że tak przyrządzonym jabłkom nie sposób się oprzeć. 
Rewelacyjnie smakują na ciepło, szczególnie z kulką lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków. 
Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje!

(3-4 porcje)
3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania)
Kruszonka:
70g mąki pszennej
50g masła/margaryny
45g cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
orzechy włoskie do posypania

Mąkę, masło, cukier wymieszać z cynamonem.
Całość wyrabiać do momentu otrzymania grubego, mokrego piasku i następnie schłodzić w lodówce przez 20 minut.
(Można włożyć do zamrażarki na czas przygotowania jabłek.)
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
(Można użyć kilku mniejszych naczynek.)
Wierzch jabłek równomiernie pokryć kruszonką.
(Najlepiej za pomocą tarki.)
Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200 stopniach.
 (Ciasto powinno być lekko zarumienione.)
Przed podaniem posypać orzechami włoskimi.