sobota, 19 grudnia 2015

Gulasz z żołądków drobiowych





Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego.
Idealnie smakuje z ryżem, kaszą - czy ziemniakami. 
Ostatnio gulasz podawałam z plackami ziemniaczanymi.

1/2 kg żołądków drobiowych
2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski)
1 cebula
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Zasmażka:
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
Opcjonalnie:
posiekana natka pietruszki, koperek

 Opłukane żołądki przełożyć do garnka z wodą - zagotować, zlać wodę i ponownie umyć.
Gotować (do miękkości w osolonej wodzie) przez około 1,5 godziny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
 Podroby odcedzić, ostudzić i pokroić w paseczki.
Do garnka nalać świeżej wody, dodać warzywa i ponownie gotować około 20-30 minut.
W międzyczasie podsmażyć cebulę i przełożyć do mięsa.
  Przygotować zasmażkę.
Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gotować - aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku i posypać posiekaną zieleniną.