wtorek, 22 grudnia 2015

Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami


Zainspirowałam się przepisem z portalu: gotowane.v9. pl (Betty).
Ciastka należą do typu tych twardszych. 
Są kruche i mocno orzechowe.
Nie raz już je piekłam i za każdym razem są tak samo pyszne! 

(25-30 sztuk)
2 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kostka masła (dodałam 200g)
1 szklanka kamyczków (orzeszki arachidowe w polewie cukrowej)

Masło połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Dodać mąkę, sodę i na końcu płatki owsiane z kamyczkami.
Z ciasta formować kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego) i każdą z nich spłaszczyć do grubości około 5 mm.
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
(Spód powinien być lekko zarumieniony. Uważać, aby mocno nie przypiec, ponieważ ciastka mocno stwardnieją.)