niedziela, 6 grudnia 2015

Drożdżówka z jabłkami bez wyrabiania








 
Zainspirowałam się pomysłem Ewy Wachowicz. 
Zmieniłam proporcje, użyłam jabłek, cukru cynamonowego i przygotowałam kruszonkę (uwielbiam).
Drożdżówka jest rewelacyjna i nie wymaga wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków.
Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie i puszyste.
Jabłka możecie zastąpić dowolnymi owocami.
 
(Forma o średnicy około 22 cm)
 Ciasto: 
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
50g świeżych drożdży
1 szczypta soli
Dodatkowo:
3-4 jabłka (średnie)
Kruszonka:
 50g masła/margaryny
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
Opcjonalnie:
cukier waniliowy
cukier cynamonowy (lub cynamon - jak ktoś lubi)

Na dnie miski warstwowo i równomiernie umieścić: pokruszone drożdże, cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól.
(Kolejność składników powinna być taka sama jak powyżej.)
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
(Nie mieszać.)
Po tym czasie całość dokładnie (i krótko) wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki do ubijania.
Ciasto przelać do formy wyłożonej do pieczenia (jest dość lepkie i odrobinę rzadkie), obłożyć jabłkami pokrojonymi w kostkę, posypać cukrem cynamonowym, waniliowym oraz kruszonką.
(Kruszonkę przygotować poprzez połączenie składników podanych w przepisie.)
Piec około 35 minut w 180 stopniach.
(Piekarnik nie powinien być uprzednio rozgrzany.)
Ciasto ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.