poniedziałek, 7 grudnia 2015

Domowy majonez


 
Przepis na majonez jest według wskazówek mojej mamy.
Domowy majonez jest pyszny, choć mniej trwały od sklepowego - wiadomo, brak konserwantów.
Ekonomicznie również bardziej się opłaca zrobienie własnego.
Jednakże w tym przypadku najważniejszy jest smak!
 
1 żółtko
1 łyżka musztardy
1-2 łyżki octu
3/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 litra oleju

Do wysokiego naczynia wbić żółtko, dodać czubatą łyżkę stołową musztardy, odrobinę soli, cukru i całość miksować na wysokich obrotach.
W trakcie mieszania powoli wlewać olej.
Na koniec dodać ocet.
(Ewentualnie doprawić.)

Do majonezu można dodawać różne składniki.
Dobrym przykładem jest prażona cebulka, suszona natka pietruszki czy czosnek.
Zwykły olej można też połączyć ze smakowym.
 
W przypadku, gdy majonez będzie za gęsty można dolać wody lub mleka (w smaku będzie bardziej kremowy).