środa, 30 grudnia 2015

Domowe nachosy z dipem serowym


Nachosy są idealną przekąską do podjadania przed tv. 
Można je podawać z dowolnym sosem, roztopionym serem lub jeść bez jakichkolwiek dodatków.
Mają jedną wadę - niesamowicie kuszą i uzależniają!

 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY.
 
 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
50 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki kurkumy
papryka w proszku, sól, pieprz (do smaku)

Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
Dip serowy:
100g serka topionego (dowolny wariant smakowy)
mleko (ilość w zależności od preferencji gęstości) 
 
W misce wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia.
Dodać wodę, roztrzepane jajko oraz przyprawy.
Ciasto wyrobić za pomocą dłoni i rozwałkować na cienki placek (około 1 mm).
Szklanką wycinać kółka, każde z nich przeciąć na pół i smażyć przez kilka sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Chipsy odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku
papierowym .
Podawać z dipem serowym.
  Serek topiony rozpuścić w małym garnuszku i delikatnie rozrzedzić - dodając odrobinę mleka.