czwartek, 24 grudnia 2015

Crumble jabłkowe z nutą bazylii (czyli bazyliowa szarlotka bez ciasta)



Przepis ze strony: pinkcake.blox.pl.
Byłam ciekawa smaku i nikomu nie mówiłam o dodatku oleju bazyliowego. 
Niestety moja rodzina niej jest za takimi "wynalazkami".
Całość wyszła pyszna i została od razu zjedzona.
Bazylia świetnie komponuje się ze smakiem jabłek!

3 jabłka
odrobina skórki z cytryny
Kruszonka:

50g płatków owsianych
50g mąki pszennej (może być jaglana lub inny typ)
50g cukru (dodałam zwykły, w oryginalnym przepisie był puder)
50 ml oleju o smaku bazylii (dałam 30 ml bazyliowego i 20 ml rzepakowego)
 
Jabłka obrać, pokroić i poddusić z odrobiną wody i skórki cytrynowej.
Płatki owsiane zmielić w blenderze i wymieszać z cukrem oraz mąką.
Całość połączyć z olejem i dokładnie wyrobić (powinna powstać grudkowata kruszonka).
Jabłka wyłożyć na dno formy i posypać kruszoną.
Piec około 30 minut w 190°C.
Przed podaniem udekorować listkami bazylii lub posypać cukrem pudrem.