środa, 23 grudnia 2015

Ciasto czekoladowo-owsiane z orzechami


 
Przepis wg Pawła Małeckiego ze strony Lidla.
Ciasto jest pyszne - lekko wilgotne, mocno czekoladowe i pełne chrupiących orzechów!
Dodatkowym atutem jest łatwość jego przygotowania.

(Tortownica o średnicy 24 cm)
250g płatków owsianych
400 ml mleka 2%
120g masła
220g cukru
3 jajka
80g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
150g orzechów włoskich (posiekanych)
100g czekolady gorzkiej (posiekanej)

Płatki owsiane zalać gotującym się mlekiem i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Wymieszać z masłem i połową cukru.
Jaja ubić z resztą cukru i dodać do płatków.
Wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Dodać 2/3 posiekanych orzechów oraz czekoladę.
Gotową masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm).
Wierzch ciasta posypać resztą orzechów.
Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut (bez termoobiegu).
Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest wypieczone (suche w środku).