czwartek, 31 grudnia 2015

Ciastka z masła orzechowego




Przepis autorski (mój).
Uwielbiam te ciasteczka.
Są dość miękkie, mocno orzechowe i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Masło orzechowe robię samodzielnie, więc ich koszt jest niewielki.
Masło i cukier mierzyłam za pomocą kubeczka i objętościowo wyszło po tyle samo (1 kubeczek).

(9 ciastek)
130g masła orzechowego
85g cukru
1 jajko 

Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
Z masy uformować kulki (o wielkości orzecha włoskiego).
Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
(Kulki powinny same się spłaszczyć. Można lekko docisnąć dłonią lub za pomocą widelca.)
Piec około 12-15 minut w 180 stopniach i ostudzić w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach).
(Spód powinien być zarumieniony a wierzch niekoniecznie.)