wtorek, 8 grudnia 2015

Ciasteczka mocno czekoladowe



 
Inspiracja z blogu: Poezja smaku.
Zmieniłam proporcje, rodzaj czekolady i sposób przygotowania. 
Po prostu ciasteczka upiekłam po swojemu.
Choć w planach miałam inne - wyszły niesamowicie przepyszne - mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Ich intensywnie czekoladowy smak - kusi i kusi!
 
(18-20 sztuk)
130-135g czekolady (użyłam mlecznej, ale możecie użyć gorzkiej lub deserowej)
1 szklanka mąki pszennej (130-135g)
65g masła
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
1 szczypta cynamonu
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo (opcjonalnie):
cukier puder do obtaczania

  Czekoladę z masłem - rozpuścić w kąpieli wodnej.
 (Miskę z połamaną czekoladą i masłem - ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Jajka ubić z cukrem.
Cały czas miksując (na wolnych obrotach) - dodać aromat waniliowy oraz ostudzoną czekoladę.
 Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Jednolitą masę schłodzić (około 2 h) w lodówce.
Po tym czasie z ciasta formować kulki (odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego) i od razu obtaczać je w cukrze pudrze.
(Ciasto jest troszkę lepkie, więc można sobie pomóc poprzez lekkie podsypywanie dłoni cukrem pudrem.)
Ciastka (nie należy ich spłaszczać) ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
(Kulki układać w dość sporych odstępach, ponieważ mocno "rozleją się" na boki.)
Piec 10-12 minut w 160 stopniach.
(Piekarnik koniecznie powinien być uprzednio rozgrzany. Uważać, aby ciasteczka nie przypiekły się.)
Upieczone ciastka ostudzić na kratce do pieczenia.