niedziela, 13 grudnia 2015

Chrupiący kurczak z mandarynkami, suszonymi jabłkami, nutą czosnku i cytryny




Przepis autorski (mój).
Kurczak powstał bez jakichkolwiek planów - pod wpływem chwili, presji czasu i własnej pomysłowości.
Efekt?
Rewelacyjny!
Doskonale zharmonizowany smak, miękkie, soczyste mięso i delikatnie chrupiąca skórka.
Kurczaka możecie doprawić wg własnego smaku, np. posypać ostrą papryką lub odrobiną soli.

1-1,5 kg dowolnych części kurczaka
przyprawa do kurczaka z czosnkiem
sok z 1/2 cytryny (małej)
3-4 ząbki czosnku
1-2 mandarynki
1 garstka suszonych jabłek
Dodatkowo:
2 łyżki mleka
1-2 łyżki bułki tartej
olej

  Umyte i osuszone części z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - uprzednio wysmarowanym olejem.
Mięso skropić sokiem z cytryny, obłożyć czosnkiem (ząbki rozdzielić, ale nie obierać), jabłkami i rozdzielonymi cząstkami mandarynek.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 h w 180 stopniach (bez przykrycia).
(W międzyczasie, jeśli istnieje taka potrzeba - mięso można podlać odrobiną wody).
 15-20 minut przed końcem pieczenia - kurczaka posmarować mlekiem i delikatnie oprószyć bułką tartą.