czwartek, 31 grudnia 2015

Chlebek bananowy



 
Jest to wersja podstawowa, bez dodatków.
Dla urozmaicenia można dodać ulubione bakalie czy owoce.
Chlebek jest mięciutki, pachnący i bardzo szybki w przygotowaniu.

(Duża keksówka)
2 banany
2 jajka (duże)
50g masła (roztopionego)
1/3 szklanki oleju
 3/4 szklanki cukru trzcinowego (może być biały)
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
 
Obrane banany zmiksować blenderem i wymieszać z jajkami, masłem i olejem.
Dodać cukier, mąkę sól, sodę i dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50 minut w 180 stopniach.