piątek, 18 grudnia 2015

Brukselka zasmażana z boczkiem


Uwielbiam brukselkę i mogłabym ją jeść na okrągło.
 Tak przyrządzona idealnie smakuje na ciepło - jako przystawka lub dodatek do dania głównego.

 400g świeżej brukselki
150g wędzonego boczku
2-3 łyżki masła
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 czubate łyżki bułki tartej
sól i pieprz


Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, umyć i przekroić na połówki.
Następnie zalać mlekiem i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, aby pozbyć się goryczy).
Odcedzoną zalać wodą i podgotować 5 minut w lekko osolonej wodzie.
Kapustkę odcedzić i opłukać bardzo zimną wodą (nie utraci koloru).
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z drobno posiekaną cebulą.
Wrzucić brukselkę i przemieszać.
Po 5 minutach przecisnąć przez praskę czosnek, dodać masło i bułkę tartą.
Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na ciepło jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.