czwartek, 10 grudnia 2015

Bitki wieprzowe z marchewką








 
Bardzo prosta propozycja na smaczny i klasyczny obiad.
Mięso jest mięciutkie, aromatyczne i zanurzone w pysznym sosie.
Pasuje w zasadzie do wszystkiego, więc to od Was zależy - z czym je połączycie. 
Doprawić też możecie na  swój smak.

500g dowolnego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka)
1 cebula (duża)
1 marchewka
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej/ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
świeża natka pietruszki
sól, pieprz
Dodatkowo:
mąka
olej do smażenia
 
Mięso pokroić w plastry, delikatnie rozbić i oprószyć solą z pieprzem.
 Każdy kawałek obtoczyć w mące, obsmażyć z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka i zalać wodą.
Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na patelni (na tym samym oleju co smażyło się mięso).
Dodać (z tłuszczykiem) do bitek wraz z pokrojoną (w plasterki) marchewką i przyprawami.
Dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości.

(Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.)
Na końcu wsypać posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku.