czwartek, 3 grudnia 2015

Biała kiełbasa w sosie śmietanowo-chrzanowym



Doskonała nie tylko w okresie świątecznym, ale sprawdzi się również w przypadku zwykłego obiadu.
Najlepiej smakuje z gotowanymi ziemniakami lub puree.

5-6 kawałków białej kiełbasy (u mnie parzona)
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 duża cebula
1 łyżka mąki
4 łyżki śmietany (użyłam 18%)
3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
masło/olej
sól, pieprz

Kiełbasę ugotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
(Parzoną gotować około 10 minut a surową 20-30 minut.)
Z garnka odlać 1 szklankę wywaru.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle/oleju.
Dodać mąkę i jeśli trzeba również odrobinę tłuszczu.
Całość smażyć (mieszając) około 1-2 minuty.
Wlać 3/4 szklanki wywaru i mieszać do zgęstnienia sosu.
Śmietanę połączyć z chrzanem, resztą wywaru i następnie z sosem na patelni.
Doprawić solą i pieprzem.