piątek, 25 grudnia 2015

Łatwe bułeczki pszenne z prażoną cebulką



Przepis jest prosty jak na pieczywo - bułeczki bardzo szybko się robi.

(6 sztuk)
500g mąki pszennej (nie co mniej)
300 ml wody
35g miękkiego masła
7g drożdży instant (lub 25g świeżych)
10g soli
Dodatkowo:
4-5 łyżek prażonej cebulki
Opcjonalnie:
1 jajko
sezam, czarnuszka, inne dodatki do posypania

 Wszystkie składniki połączyć i zagniatać około 15 minut (ciasto powinno być elastycznie i nie przyklejać się do dłoni).
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie dodać i wymieszać prażoną cebulkę.
Ciasto podzielić na 6 części i formować kule (lekko spłaszczać).
Piec 15 minut w 210 stopniach.

Opcjonalnie (przed pieczeniem) wierzch bułek można posmarować rozmieszanym jajkiem i posypać dowolnymi dodatkami.