piątek, 6 listopada 2015

Zupa ze świeżych grzybów (z makaronem)


 

mięso na wywar (u mnie drób)
250-300g świeżych grzybów
makaron (wg gustu)
1-2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 łyżeczka masła
kostka bulionowa grzybowa (opcjonalnie)
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
świeży koperek
natka pietruszki
śmietana (wg gustu)
sól, pieprz

 
Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i opcjonalnie z kostką bulionową.
Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone (w paski) grzyby oraz warzywa (marchew, pietruszkę i selera).
Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy.
Gotować do miękkości.
Dodać śmietanę i posypać posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki.
Doprawić do smaku.
Makaron można dodać 10 minut przed koniec gotowania się zupy lub ugotować oddzielnie (w osolonej wodzie) i po przełożeniu do miseczek zalać zupą.