czwartek, 26 listopada 2015

Zupa po chińsku z pulpecikami wg Di

 

Przepis autorski (mój).

300g mieszanki chińskiej
makaron do dań chińskich (nie z zupek, polecam również ryżowy)
pulpeciki (przepis na dole postu)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sos sojowy
curry, imbir
papryka słodka
papryka ostra
200 ml mleka 3,2% śmietanki lub mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata)
2 listki laurowe
kostka bulionowa (opcjonalnie)
sól
Dodatkowo (opcjonalnie):
sezam do obtoczenia pulpecików

Do garnka z wodą dodać kostkę bulionową i listki laurowe.
Ugotować pulpeciki. Gotowe wyjąć do miseczki.
Opcjonalnie obtoczyć w sezamie i obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Do wywaru wrzucić mieszankę warzyw chińskich, dodać przyprawy, sos sojowy (do smaku) i gotować do miękkości warzyw.
Wlać mleko rozmieszane z koncentratem pomidorowym.
Doprawić wg własnych preferencji smakowych.
Wrzucić pulpeciki.
Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą z pulpecikami. Odczekać aż makaron zmięknie.

Pulpeciki.

200g mięsa mielonego
1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia
1/2 cebuli
mąka (opcjonalnie)
sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku

Mięso wymieszać z odciśniętą z mleka bułką, jajkiem, posiekaną cebulą oraz przyprawami.
Uformować kuleczki i każdą z nich obtoczyć w mące.
Ugotować w bulionie.