czwartek, 26 listopada 2015

Wątróbka z jabłkiem






Wątróbka z jabłkiem jest delikatna, ma wyrazisty smak i posmakuje nawet niejadkom.
Należy pamiętać, aby użyć twardych jabłek - po duszeniu pozostaną chrupiące i nie staną się "maziste".
I kolejna ważna rzecz- wątróbkę doprawiamy po usmażeniu - tylko wtedy będzie miękka i soczysta.

500g wątróbki drobiowej (może być wieprzowa)
1-2 jabłka (koniecznie twarde)
1 duża cebula
mąka
olej do smażenia
sól, pieprz

Wątróbkę pokroić i dokładnie obtoczyć w mące.
(Uprzednio można namoczyć w mleku.)
Smażyć po kilka minut z obu stronach.
Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i jabłka (pokrojone na większe kawałki).
Całość tuszyć (pod przykryciem) do miękkości.
Doprawić solą i pieprzem.