poniedziałek, 9 listopada 2015

Tortilla z kurczakiem


 
4 placki do tortilli
400-450 filetów z udek kurczaka (może być pierś)
5-7 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka sosu chilli z czosnkiem
1 łyżeczka curry
1 opakowanie mixu sałat (ok 140g)
2-3 łyżki łuskanych pestek z dyni
1/2 długiego ogórka
1/2 pęczku rzodkiewki
60g serka topionego
dip czosnkowo-koperkowy (przepis niżej)
ketchup

Dip czosnkowo-koperkowy:
 3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz

 Dip.
 Śmietanę połączyć z majonezem.
Dodać koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z sosem sojowym, chilli i odstawić do lodówki (na min. 1 godzinę).
Następnie mięso wymieszać z curry i i usmażyć na patelni grillowej.
Mix sałat zmieszać z pestkami dyni, pokrojonym ogórkiem, rzodkiewką oraz ciepłym kurczakiem.
Placki tortilli posmarować serkiem topionym i na podgrzane (wg przepisu z opakowania) położyć warzywa z mięsem, sos, ketchup i następnie każdy z nich zwinąć podwijając dolną krawędź (aby zawartość nie wypadła).