wtorek, 17 listopada 2015

Szynka w miodzie i piwie (pieczona w rękawie)





Przepis autorski (mój).
Szynka wyszła aromatyczna, soczysta i dobrze doprawiona.
Mięso nadaje się na obiad lub po schłodzeniu -  idealnie na kanapkę.
Piekłam niezbyt duży kawałek, ale Wy możecie zrobić z większej porcji i do marynowania użyć ulubionych przypraw.

800-900g szynki wieprzowej (może być większy kawałek)
1-1,5 łyżki przyprawy pieczystej do mięs (użyłam z firmy Rafex)
sól (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu (czubata)
200 ml piwa
Dodatkowo:
rękaw/worek do pieczenia

Umyte i osuszone mięso dokładnie natrzeć mieszanką przypraw i obłożyć plasterkami czosnku.
Wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Po tym czasie szynkę delikatnie posmarować miodem.
(Tak, aby nie zetrzeć przypraw. Dodatkowo mięso wsadziłam w siatkę do wędlin,)
Mięso włożyć do rękawa i zalać piwem.
(Rękaw/worek dokładnie zawiązać.)
Piec około 2 godzin w 180 stopniach.
Ostatnie 30 minut pieczenia powinno odbywać się w rozciętym rękawie.
Po upieczeniu od razu nie kroić - odczekać 10-15 minut.
(Soki zatrzymają się w mięsie i będzie ono bardziej soczyste.)