środa, 18 listopada 2015

Szarlotka po włosku













Przepis pochodzi z książki "Krój, gotuj, wow", w której znajdują się typowo włoskie przysmaki. 
Minimalnie go zmodyfikowałam, ponieważ zawierał mały brak (chodzi o ilość masła).
Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje rewelacyjnie.
Przypomina jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński.
Pyszne, maślane i delikatnie ciasto rozpływa się w ustach.
Idealnie komponuje się z lodami lub bitą śmietana.
U mnie znikała jedynie posypana cukrem pudrem.

(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
3 jabłka
3 jajka
150g cukru
60g masła
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Obrane jabłka pokroić w kostkę a mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną i dość sztywną masę.
(Potrwa to około 10 minut.)
Ubijając, dodać masło.
(Nie przejmować się, jeśli masa będzie "grudkowata".)
Do miski wsypać kolejno: połowę mąki, jabłka i resztę mąki.
Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 Piec około 40 minut w 180 stopniach.