poniedziałek, 16 listopada 2015

Sernik z karmelem i orzechami pekan







 
Przepis pochodzi z moich starych zapisków.
Sernik robiłam już kilkakrotnie i zawsze smakuje rewelacyjnie.
 Idealnie komponuje się z delikatnym, lekko solonym sosem karmelowym i łagodnymi orzechami pekan.
Jednym słowem - pychotka.
Jeśli macie trudności z dostaniem orzechów pekan - zastąpcie je innymi, które lubicie.
Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi").
 
 Spód:
200g kruchych ciasteczek lub herbatników
5 dużych łyżek masła/margaryny
1/2 łyżeczki soli

Masa:
900g mielonego twarogu
200g cukru
3 jajka
 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (ew. śmietany)
1 łyżeczka cukru waniliowego
 skórka z 1/2 cytryny
Karmel:
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietanki kremówki 36%
Dodatkowo:
3/4 szklanki posiekanych orzechów pekan
sól
 
Przygotować spód.
Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną i solą.
 Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
Spód podpiec (w rozgrzanym piekarniku) 10 minut w 200 stopniach. 
Blachę wyjąć z piekarnika, a temperaturę zwiększyć do 240 stopni.
Przygotować masę serową.
Ser wymieszać mikserem (na wolnych obrotach) z cukrami.
Dodać skórkę z cytryny oraz jogurt naturalny, a następnie po jednym jajku.
Mieszając - wsypać mąkę ziemniaczaną.
Jednolitą całość przelać na kruchy spód.
Piec przez 10 minut, a następnie nie otwierając piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez kolejne 40-45 minut.
Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Po tym czasie przygotować karmel.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier. 
Dodać masło i w trakcie mieszania - śmietankę. 
Całość podgrzewać (około 3-4 minuty) aż masa zgęstnieje i stanie się lekko brązowa.
Karmel natychmiast (i ostrożnie) przelać na wierzch ciasta, posypać orzechami oraz odrobiną soli.
Całość włożyć do lodówki (najlepiej na całą noc).



Mój pierwsza wersja.