niedziela, 29 listopada 2015

Sernik waniliowo-wiśniowy z delicjami (na zimno)










Przepis autorski.
Jeden z pyszniejszych serników na zimno, w których użyta jest żelatyna.
(Nie przepadam za jej dodatkiem.)
Sernik smakuje rewelacyjnie i posiada delikatną oraz puszystą konsystencję.
Smakowo - również idealny. 
Doskonałe połączenie smaku wanilii i wiśni.
Ciasto samo w sobie nie jest zbyt słodkie, więc perfekcyjnie komponuje się delicjami. 

(Tortownica o średnicy 22-24 cm)
Spód:
100g okrągłych biszkoptów (użyłam duo, z kakao)
Masa serowa:
700g serka homogenizowanego (waniliowego; użyłam z wiaderka)
200g śmietanki 30-36%
4-5 łyżek cukru pudru (płaskich)
4 łyżeczki żelatyny (płaskie)
Dodatkowo:
1 opakowanie galaretki wiśniowej
Wierzch:
150g delicji z nadzieniem wiśniowym (1 opakowanie)
Opcjonalnie:
100g kruchych ciasteczek/herbatników

Galaretkę rozpuścić w 400-450 ml wody i pozostawić do ostudzenia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami namaczanymi w lekko ściętej galaretce.
Kremówkę ubić na sztywno.
Ubitą śmietankę wymieszać z cukrem i nadal miksując - z serkiem waniliowym (dodawać go po jednej łyżce).
 Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną.
(Uprzednio wymieszaną z 2 łyżkami masy.)
Masę rozsmarować na biszkoptach i polać resztą galaretki.
(Nie musi być mocno stężała).
Za pomocą czubka noża zrobić małe otworki, tak aby galaretka w nie spłynęła.
Całość równomiernie obsypać pokruszonymi ciastkami i obłożyć delicjami.
Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
(U mnie było gotowe już po kilku godzinach.)