wtorek, 10 listopada 2015

Sernik cytrynowo-waniliowy z Oletkami








Przepis autorski (mój).
Przepyszny i delikatny sernik, którego słodycz oraz smak wanilii została zrównoważona za pomocą cytryny.
Pieczony na parze jest lekki, aksamitny, równy i gładki. 
Doskonałe połączenie i idealna konsystencja. 

(Tortownica o średnicy 18 cm; może być nie co większa)
Spód:
100g ciastek typu Oreo, Oletki - bez nadzienia (ważyłam z nadzieniem)
40g masła/margaryny
Masa serowa:
500g twarogu (użyłam chudego; ser dokładnie zblendowałam)
200g śmietany 18%
3/4 szklanki cukru (można nie co mniej)
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
1 opakowanie cukru waniliowego
nadzienie z ciastek
2 łyżki soku z cytryny
starta skórka z 1/2 cytryny
Wierzch:
2 łyżki lemon curd
50g ciastek bez nadzienia (ważyłam z nadzieniem)
ciastka do dekoracji

Przygotować spód.
Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną.
 Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
Przygotować masę serową.
Ser utrzeć z cukrem i połączyć z resztą składników.
Gładką masę przełożyć na ciastka.
Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą.
(Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.)
Sernik piec (w rozgrzanym piekarniku) około 90 minut w 170 stopniach.
Po ostudzeniu (w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach) wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Po tym czasie wierzch ciasta posmarować lemon curd i  posypać rozdrobnionymi ciasteczkami.
Ozdobić wg uznania.