środa, 25 listopada 2015

Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady









 Przepis autorski (mój). 
Przepyszny sernik, którego smaku nie da się opisać.
Cudowny - to słabe określenie.
Ciasto jest lekkie, kremowe i niesamowicie rozpływa się w ustach.
Idealne połączenie lekko solonych pistacji, delikatnych orzechów nerkowca i nuty białej czekolady  - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek.
Naprawdę jestem z niego dumna!
 
(Tortownica o średnicy 16-18 cm)
Spód:
150g kruchych ciasteczek/herbatników
50g masła/margaryny
Masa serowa:
 300g ricotty (można zastąpić mielonym twarogiem)
  5 łyżek cukru pudru
Wierzch:
400 ml śmietanki 30-36%
60g białej czekolady
Opcjonalnie do dekoracji:
 20g solonych pistacji (drobno posiekanych)

  Czekoladę (ze śmietanką) rozpuścić w kąpieli wodnej.
 (Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
 W międzyczasie przygotować spód.
Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną.
 Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie.
 Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i rozsmarować na masie z sera.
Sernik udekorować wg uznania.
Przed podaniem lekko schłodzić.