piątek, 20 listopada 2015

Sernik na zimno z masłem orzechowym i czekoladową pianką




Zainspirowałam się przepisem ze strony: MniamMniam.pl (Kasi).
Trochę go zmodyfikowałam a spód z precelków zamieniłam na ciasteczkowy.
Sernik jest przepyszny, lekki, kremowy i rozpływający się w ustach.
Idealne połączenie czekolady i lekko solonego masła orzechowego - sprawia, że
 trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek.

(Tortownica o średnicy 18-20 cm)
Spód:
150g kruchych ciasteczek/herbatników
60g masła/margaryny
Masa serowa:
 300g mielonego twarogu
1/4 szklanki cukru pudru
Wierzch:
200 ml śmietanki 30-36%
50g gorzkiej czekolady (możecie użyć mlecznej)
Opcjonalnie do dekoracji:
2 batoniki Snicers (małe)
 zmielone orzeszki

  Czekoladę (ze śmietanką) rozpuścić w kąpieli wodnej.
 (Śmietankę przelać do metalowej miseczki i dodać połamaną czekoladę. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
Dokładnie połączoną masę lekko ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
 W międzyczasie przygotować spód.
Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z rozpuszczonym masłem/margaryną.
 Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
Przygotować masę serową.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie.
 Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i rozsmarować na masie z sera.
Sernik udekorować wg uznania.
Przed podaniem lekko schłodzić.