środa, 25 listopada 2015

Sałatka z szynką, ananasem i ziemniakami




 Przepis autorski (mój). 
Prosta i szybka sałatka, która smakuje naprawdę rewelacyjnie.
Kiedyś nie przepadałam za połączeniem słodyczy w potrawach wytrawnych, ale tą sałatką nie mogę się przejeść i nie raz była przeze mnie przyrządzana.
W taki sposób "przemycam" sobie ziemniaki, których nie jadam do obiadu.
 
150-200g szynki drobiowej (można usmażyć pierś z kurczaka)
1 puszka ananasa pokrojonego w kostkę (lub nie pełna w krążkach)
3-4 ziemniaki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 kwaśnego jabłka
1 garść rodzynek
Dodatkowo:
majonez + jogurt naturalny (w proporcji 1:1)
ulubione zioła (do smaku)
sól, pieprz
Opcjonalnie:
żółty ser do posypania (starty)
 
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (najlepiej w mundurkach) i po ostudzeniu pokroić w kostkę. 
Do miski przełożyć: ziemniaki, ananasa (bez zalewy), kukurydzę (odcedzoną), szynkę (pokrojoną w kostkę), jabłko (drobno pokrojone) i rodzynki (uprzednio sparzone - moczone przez kilka minut we wrzątku).
Wszystko razem wymieszać i połączyć z majonezem oraz jogurtem naturalnym.
Doprawić do smaku i opcjonalnie posypać wiórkami żółtego sera.
Przed podaniem warto schłodzić w lodówce.

Wersja z serem: