wtorek, 3 listopada 2015

Sałatka z kaszą bulgur i wędzonym kurczakiem




Przepis autorski (mój).
Ostatnio dzięki firmie Skworcu - pokochałam kaszę bulgur.
Szkoda, że jest tak mało popularna i rzadko używana.
Na tle innych kasz pszenicznych - bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami i składnikami odżywczymi.
Doskonale sprawdza się się do obiadu i jako składnik sałatek.
 Do niedawna dla mnie sałatka bez majonezu nie była sałatką.
Odkąd przyrządziłam tą - na bazie oleju - mogę z niego zrezygnować.
Sałatka jest prosta, szybka i przepyszna!
 
 200g ugotowanej kaszy bulgur
100g wędzonego kurczaka (waga samego mięsa; użyłam ze skrzydełek)
50g kapusty pekińskiej
50g oliwek (użyłam nadziewanych pastą paprykową)
olej (użyłam z orzeszków ziemnych)
sól, pieprz

Mięso z kurczaka rozdrobnić (wg gustu), kapustę pekińską drobno posiekać a oliwki przeciąć na pół.
  Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać z olejem.
Sałatkę doprawić solą (ostrożnie, ponieważ kurczak jest słony) i pieprzem.

wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-bulgur-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-kaszy-bulgur_36948.html