poniedziałek, 2 listopada 2015

Ryżanka (rosół z ryżem)



"Rosół jest zupą, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie."
"Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane "na szybko" w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru.
Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie nie ścięło się za szybko.
Włożenie mięsa do gorącej wody zamyka jego pory a substancje smakowe w większości pozostają w środku i nie zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole."

Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna.
Jednym słowem ryżnaka jest szybkim rosołkiem zasypanym ryżem.
Do tradycyjnego rosołu - ryż najlepiej ugotować oddzielnie (nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia jego koloru).

mięso drobiowe na wywar
około 130g ryżu (
użyłam Basmati z Kuchni świata)
 2 marchewki
1 pietruszka
spory kawałek selera
6 cm pora
1 cebula
1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie)
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
natka pietruszki
świeży koperek
sól, pieprz

Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową (opcjonalnie), liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora).
Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać).
(Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.)
Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę.
Na koniec posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i koperku.
Doprawić do smaku.