poniedziałek, 30 listopada 2015

Rolmopsy z ogórkiem i oliwkami (bez zalewy)






 
Przepis autorski (mój).
Prosta propozycja dla miłośników śledzi.
Co prawda - wolę inne ryby lub wersję śledzia na słodko (np. z rodzynkami), ale od czasu do czasu mogę sobie pozwolić na takiego rolmopsa.
(Unikam octu.)
Ważne, że mojej rodzinie smakują i dlatego często są przeze mnie przyrządzane (w różnych wersjach).

 8 marynowanych płatów śledziowych
4 oliwki (najlepiej nadziewanych pastą paprykową)
2 ogórki kiszone (twarde; mogą być korniszone)
1 cebula (średnia)
 2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki oliwy
pieprz do smaku 
Dodatkowo (opcjonalnie):
1-2 łyżki oliwy
papryka w proszku do posypania (najlepiej ostra)
suszony koperek do posypania

Ogórki pokroić w cienkie słupki, oliwki na 4 części.
  Każdy z płatów śledziowych posmarować oliwą, musztardą, ułożyć na nim kawałek ogórka, oliwki i posiekaną cebulę.
 Całość oprószyć pieprzem, zwinąć i spiąć wykałaczkami. 
Włożyć (w zamkniętym pojemniku) na 4-6 godzin do lodówki.
Rolmopsy przed spożyciem dodatkowo skropić odrobiną oliwy, posypać papryką i koperkiem.