sobota, 14 listopada 2015

Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem


Risotto to klasyczna włoska potrawa, która charakteryzuje się kilkoma zasadami.
Po pierwsze: ryż.
Powinien być włoski (np. Arborio, Carnaroli), ponieważ z długoziarnistego wyjdzie już pilaw.
Po drugie: bulion. 
Przez cały czas powinien być gorący i najlepiej o łagodnym smaku.
Po trzecie: parmezan.
Konieczny dodatek porządnego i poprawnego risotta.
Najlepiej dobrej jakości o orzechowym, słodkawym, a przy tym na tyle słonym smaku, aby dania nie trzeba było dosalać
Po czwarte: masło.
Masło delikatnie powleka ziarna ryżu, oddzielając je od siebie, a jednocześnie podkreślając kremowy smak i gładkość.
Po piąte: świeżość.
Danie należy jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Zimne lub odgrzewanie jest niesmaczne.

 150-200g ryżu
150g mięsa kurczaka (piersi, filetów z udek; wg gustu)
1 duża cebula
2 garstki suszonych grzybów (wg gustu)
300 ml bulionu
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
40g parmezanu
papryka w proszku
sól (opcjonalnie), pieprz

Pokrojoną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć do odparowania płynu.
Następnie dorzucić umyte i rozdrobnione grzyby oraz opłukany ryż.
Ryż zeszklić i stopniowo podlewać bulionem.
Dusić (pod przykryciem) do momentu aż ryż zmięknie (ale nie będzie rozgotowany).
Dodać masło oraz starty parmezan.
Wszystko razem wymieszać i doprawić solą (opcjonalnie), pieprzem oraz papryką w proszku.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.