piątek, 27 listopada 2015

Pudding ryżowo-kokosowy z białą czekoladą








Przepis autorski (mój).
Kolejna wersja ryżu na słodko, która podbiła moje (i nie tylko) serducho.
Deser jest przepyszny i smakuje każdemu - niezależnie od wieku.
Trudno mu się oprzeć i uwierzcie - na jednej porcji się nie skończy. 
Chce się jeszcze i jeszcze...
 Dbający o linię mogą zrezygnować z masła, użyć chudego mleka czy zmniejszyć ilość czekolady.
Jednakże polecam oryginalny przepis w całości.
 
(2 duże lub 3 mniejsze porcje)
 100g ryżu białego (użyłam jaśminowego)
750 ml mleka 2-3,2 %
2 łyżki wiórek kokosowych (płaskie)
1 łyżka cukru
60g białej czekolady
Dodatkowo (opcjonalnie):
1 łyżka masła 
20g czekolady gorzkiej/mlecznej

 Ryż ugotować (około 30 minut, lekko rozgotować) na mleku (zwykłym i kokosowym) z dodatkiem cukru i wiórek kokosowych. 
(Ryż należy gotować na małym ogniu i uważać, aby się nie przypalił; od czasu do czasu przemieszać.)
Dodać białą czekoladę i całość mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Opcjonalnie można wmieszać łyżkę masła i odrobinę ciemnej czekolady.  
  Deser przełożyć do miseczek.
Najlepiej smakuje na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.