środa, 18 listopada 2015

Pierogi pieczone (z farszem serowym i wędzonym kurczakiem)



Przepis farsz autorski (mój).
Osobiście - wolę pierogi pieczone od tych tradycyjnych.
Propozycja farszu jest bardzo smaczna, ale możecie modyfikować składniki według własnego gustu. 
Ciasto jest elastyczne, nie pęka i łatwo mu nadać pożądany kształt.
Klejenie takich pierogów sprawia wielką radość.
Pierożki mają chrupiącą skórkę i  jednocześnie są puszyste oraz pulchne w środku.
 
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki wrzącej wody
1/2-1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania wierzchu
Farsz:
100g wędzonej piersi z kurczaka
100g kremowego serka (typu Philadelphia)
20g sera mozzarella
2-3 łyżki posiekanej zieleniny (koperek pietruszka, rukola)
czarnuszka (zamiast pieprzu)

Przygotować farsz.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę a mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki ze sobą połączyć i doprawić czarnuszką.
Przygotować ciasto.
Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól, wodę i wyrabiając - dolać oliwy.
(Ciasto ma być elastyczne.)
Ciasto podzielić na części.
Każdą z nich rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka).
Na środku kawałka ciasta położyć farsz i przykryć drugim kawałkiem (takim samym kształtem).
Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem.
Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25-30 minut.