środa, 4 listopada 2015

Pieczone banany


Jest to propozycja szybkiego deseru na ciepło.
Tak przyrządzone banany smakują rewelacyjne i wprost rozpływają się w ustach.
Ich smak różni się od świeżego owocu a dla mnie osobiście jest mniej słodki.
Musicie sami spróbować i o tym przekonać się.
Polecam!
Pieczone banany można podawać z ulubionymi dodatkami, np. z miodem, bakaliami czy tak jak u mnie - z czekoladą i wiórkami kokosowymi.

  Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

2 banany
Dodatkowo:
4 kostki czekolady 
wiórki kokosowe do posypania

Piekarnik rozgrzać max do 150 stopni.
Banany (ze skórką) piec (*) po 8-10 minut z obu stron.
(Skórka powinna być całkowicie czarna.)
Po tym czasie owoce przełożyć na talerz, skórkę przeciąć wzdłuż przez środek i w to miejsce włożyć kostki czekolady.
Można posypać bakaliami (posypałam wiórkami).
Chwilkę odczekać aż czekolada się rozpuści.
Banana wyjadać łyżeczką.
(*) Korzystam z piekarnika gazowego i nie posiadam termoobiegu. Banany można piec z termoobiegiem przez około 16-20 minut.